Najava akcije:03.02.2019. Cer-grebenska tura od Lešnice do Lipovih voda

Planina Cer  nalazi se nedaleko od Šapca (35 km), u severozapadnoj Srbiji. Osnovni pravac grebena je od jugoistoka ka severozapadu. Najviši vrh Šančina je u istočnom delu, visina 687 m. Ovo je zanimljiva planina sa bogatom istorijom, arheologijom, ujedno zanimljiva i za planinare i za izletnike. Najvećim delom je pod šumom a najzastupljenije vrste su bukva, hrast i grab. Ime je dobila po “Cer-u” drvetu kojeg ima u izobilju. Za Trojana koga slovensko predanje opisuje kao demona, ili božanstvo sa tri glave postoji legenda da je imao pet kćeri, Kosanu, Vidu, Koviljku, Soku, dok se petoj ne zna ime, a svakoj od njih otac je sagradio grad, pa otuda Kosanin grad na samom vrhu Cera (tako se ponekad naziva najviši vrh Cera), Vidin grad na Vidojevici, zapadnom ogranku Cera, Kovilj grad kod Koviljače, Soko grad na Sokolskoj planini, dok se za peti grad ne zna gde je i kako se zove. Trojanov grad (607 m, za koji se veruje da potiče iz 3. veka naše ere) je na isturenom delu na istoku planine, na putu od Lipovih voda prema selu Tekeriš. Nedaleko od Trojanovog grada je grad Konjuša (437 m) koji potiče iz Vizantijskog doba. U našoj turi mi ćemo obići Vidin i Kosanin grad. Cer je takođe postao poznat po cerskoj bitci, vođenoj na početku 1. svetskog rata, u kojoj je srpska  pobedila austrougarsku vojsku.

PROGRAM AKCIJE

Polazak u 06:30 iznajmljenim prevozom , sa parkinga opštine Novi Beograd.

Posle pauze za jutarnju kafu, stižemo na polaznu tačku u Lešnicu oko 09: Posle preobuvanja i pakovanja, krećemo uspon od najzapadnije strane, koja je ujedno najbliža reci Drini. Vodič se u startu nosio mišlju da početak ture bude baš od reke Drine, na ušću reke Jadar, ali posle sopstvenog izlaska na istu, je odustao od te zamisli. Drina tu pravi zaokret, koji je pun smeća, i uopšte ne bi bio atraktivan za obilazak, a produžio bi  ionako dugu turu za još 5 km.

Staza vodi grebenom Cera, sve do Lipovih voda, uglavnom poljskim putevima i uglavnom je pod šumom, sa lepim pejzažima.  Uz solidan tempo može da se pređe za 7-8 sati. Na kraju stižemo na Lipove vode gde se nalazi i planinarski dom, planinarskog društva Cer iz Šapca, koji ima restoran koji u ovo doba godine ne radi. U okviru Lipovih voda je skoro sagrađena mala crkva, te ćemo i nju obići. Tu će nas čekati i prevoz. Posle prezuvanja, krećemo nazad, sa usputnim zadržavanjem u nekom od restorana. Očekivano vreme stizanja u Beograd je oko 21:00

Statistika dana: Uspon cca 1.000 m. Silazak cca -500- m. Dužina cca 23 km. Težina na skali od 1-5    2,5

Cena prevoza 1.200 din, podložna promenama u zavisnosti broja prijavljenih učesnika.

Oprema uobičajena za ovo doba godine, cipele, čeona lampa, štapovi, topla odeća.

Dokumenta: Planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, lična karta, zdravstvena knjižica.

Hrana iz ranca i u povratku u nekom od restorana.

VODIČ: Milojko Arnautović, Licenca PSS MB 680, tel 063 20 43 34, e-mail: milojko.adventure@gmail.com

Prijave putem SMS-a, viber-a ili maila (ili na sastancima kluba Azimut sredom od 20:00 u ul. Narodnih Heroja 11, kafe Soliter) uz akontaciju od 50% (može biti izvršena i elektronski na tekući račun). U slučaju odustajanja naći zamenu.

NAPOMENA: Program putovanja i uspona je orijentacioni; оrganizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *