Tornička Bobija (1.272 m) kružna tura od G. Orovice (14.04.2019) NAJAVA

Tornička Bobija je jedna od planina Valjevskog planinskog masiva između reke Drine na zapadu, Sokolske planine na severu, zatim planina Medvednik i Jablanik na istoku i kanjon reke Trešnjice na jugu. Ono po čemu se ova planina izdvaja od mnogih drugih je njena uređenost. Za ljubitelje prirode pruža raznovrstan sadržaj i to: prelepe vidikovce, stenovite odseke i zubce, izletišta u lišćarskim i četinarskim šumama, gustu mrežu šumskih puteva i staza i dr. Najviši vrh ove planine je Tornička Bobija (1272 m) do koga planinari najčešće dolaze iz smera istoka, odnosno sa Debelog Brda. Staza kojom ćemo mi ići, za razliku od uobičajene, vodi od sela Gornja Orovica.

PROGRAM AKCIJE

Polazak 14.04.2019 u 06:00 iznajmljenim prevozom , sa parkinga opštine Novi Beograd.

Na polaznu tačku mesto Gornja Orovica stižemo oko oko 09:00. Posle preobuvanja i pakovanja, krećemo na kružnu stazu, preko zaseoka Maksići i Savkovići, pa potom preko grebena stižemao do samog vrha, i preko nekoliko vidikovaca, proći ćemo pored šumarske kuće i planinarskog doma, Račićeve crkve, vidikovaca prema Jablaniku i Medvedniku, preko Oštre Stene i rudnika Barita, vraćamo se sa druge strane na početnu tačku oko 17:00. U povratku svraćanje u neki od usputnih restorana. Stizanje u Beograd oko 22:00.

Virtuelni obilazak možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=U5b_PoHzUfU&t=4s

Statistika dana: Uspon cca 1.100 m. Silazak cca -1.100- m. Dužina cca 21 km. Težina na skali od 1-5    3

Cena prevoza 1.400 din, podložna promenama u zavisnosti broja prijavljenih učesnika.

Oprema uobičajena za ovo doba godine, cipele, čeona lampa, štapovi, topla odeća.

Dokumenta: Planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, lična karta, zdravstvena knjižica.

Hrana iz ranca i u povratku u nekom od restorana.

VODIČ: Milojko Arnautović, Licenca PSS MB 680, tel 063 20 43 34, e-mail: milojko.adventure@gmail.com

Prijave putem SMS-a, viber-a ili maila (ili na sastancima kluba Azimut sredom od 20:00 u ul. Narodnih Heroja 11, kafe Soliter) uz akontaciju od 50% (može biti izvršena i elektronski na tekući račun). U slučaju odustajanja naći zamenu.

NAPOMENA: Program putovanja i uspona je orijentacioni; оrganizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Podrazumeva se da planinari imaju solidnu kondiciju. Učesnici idu na sopstevenu odgovornost uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvodjenju planinarskih aktivnosti PSS (https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf), na čiju primenu su svojom prijavom za učestvovanje u akciji pristali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *